Umjesto ostavki
27

Dvije općine u RS-u tražile da im CIK potvrdi nove članove izborne komisije uprkos Dodikovom pozivu na ostavke

S. M.
Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije razriješeni su stari, a imenovani novi članovi Općinskih izbornih komisija u Bosanskoj Gradišci i Prnjavoru.

Na sjednici su prisutna tri člana CIK-a Suad Arnautović, Vanja Bjelica-Prutina i predsjednica Irena Hadžiabdić, koji su i izglasali dnevni red.

Skupština Grada Gradiška zatražila je saglasnost CIK-a na rješenje kojim se Nataša Savić imenuje na dužnost članice Gradske izborne komisije Gradiška. Članovi CIK-a su jednoglasno dali saglasnost na imenovanje.

Skupština Grada Prnjavora zatražila je od CIK-a saglasnost na rješenje koji se razrješavaju dužnosti članovi Gradske izborne komisije kojima je istekao mandat. Također Skupština Prnjavora zatražila je imenovanje članova gradske izborne komisije, a CIK je dao saglasnost na imenovanje tri člana.

Iako je Vlada Republike Srpske pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavku, vidimo da pojedine Općinske izborne komisije nisu prihvatile takvu sugestiju te da potvrdu za nove članove lokalnih izbornih komisija traže od CIK-a.

Dodik je njihovo povlačenje tražio kako bi kasnije uspostavili izborne komisije na osnovu novog entitetskog izbornog zakona, međutim iz ovih općina su odlučili nastaviti praktikovati aktuelni državni zakon. Nejasno je zašto skupštine ova dva grada rade suprotno od onoga što je Dodik tražio, ako se uzme u obzir da većinu ima vladajuća koalicija s entitetskog nivoa.