Jubilej
33

Dvadeset godina Međureligijskog vijeća u BiH: Drugi je za nas svetinja

Piše: Se. H.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Međureligijsko vijeće u BiH već 20 godina radi i sarađuje na postizanju dijaloga u našoj zemlji, ali ne može rješavati pitanja koje su isključivo političke prirode, poručeno je uoči večerašnje ceremonije obilježavanja 20. godišnjice ovog važnog tijela osnovanog zajedničkim zalaganjem vjerskih lidera.

"Ulazimo u zrelije doba koje podrazumijeva više odgovornosti i veće suočavanje s problemima. Međureligijsko vijeće je u posljednjih 20 godina pokazalo spremnost, hrabrost i odlučnost na saradnju i poštovanje drugoga. Moto našeg rada postao je: 'Drugi je za nas svetinja'", rekao je episkop Grigorije Durić, predsjedavajući MRV-a.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić je istakao kako je Međunarodno vijeće proširilo djelatnost na 15 gradova u BiH i izrazio žaljenje što uz sva nastojanja nisu uspjeli osnovati odbor u Mostaru, ali i nadu da će se to u skorijoj budućnosti desiti.

"Uspjeli smo za 50 posto smanjiti napade na vjerske objekte", kazao je Smajić i dodao kako su ponosni i na organizovanje javnih tribina pod nazivom "Moj doprinos miru" kao i na projekt "Susret mladih teologa".

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je u svom obraćanju kako je dijalog njihovo stalno opredjeljenje koje nema alternativu i da su, uprkos krizama s kojima se susreću, dovoljno zreli da ih rješavaju.

U Narodnom pozorištu BiH večeras će biti potpisana i Deklaracija Međureligijskog vijeća o položaju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u BiH.

"Deklaracija neće riješiti sve probleme, ali će pomoći da se lakše pogledamo u oči i da pokušamo izliječiti rane onih koji su u ratu trpjeli", rekao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i član Skupštine MRV-a BiH

On je dodao kako se nada da će političari krenuti njihovim stopama i obići mjesta ratnih stradanja na svim stranama.

Što se tiče budućih planova, nisu istakli nikakve konkretne korake, ali će se i dalje fokusirati na širenje aktivnosti Vijeća po cijeloj BiH i nastavak saradnje.

Pomenuto je i pitanje povrata imovine vjerskim zajednicama i naglašeno kako bi se otuđena imovina što prije trebala vratiti vlasnicima, jer je to, uostalom, i preduslov za ulazak u EU.

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti upriličene i izvedbe horova vjerskih zajednica, te kratki dokumentarni film o Međureligijskom vijeću.