BiH
81

Dva takmičenja ribolovaca na ilijaškom jezeru Starača

Klix.ba
Ulov iz jezera Starača
Na ilijaškom jezeru Starača naredna dva vikenda bit će održana dva takmičenja.

Od 7. do 9. oktobra na jezeru će sedam ekipa s 20-ak takmičara učestvovati na 2. Carp kupu "Starača 2016", takmičenju u lovu šarana i amura.

Za narednu nedjelju, 16. oktobra, najavljen je "Stream Tacckle & Iggy vobleri", kup u lovu grabljivica umjetnim mamcima s obale. Tom takmičenju, do sada se odazvalo 30-ak ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja "Bistro!" Adnan Osmanagić je kazao da je Starača postalo prepoznatljivo jezero po kapitalnim ulovima šarana i štuka.

U jezero su, navodi, ubačeni šarani teži od 20 kilograma, a štuke dostižu težine veću od osam kilograma.

"Takmičari koji će učestvovati na 'Carp kupu' odlučili su da se novac prikupljen od kotizacija usmjeri u jesenje poribljavanje jezera kalifornijskom pastrmkom za izlova, čime će omogućiti i kolegama koji se takmiče vikend poslije njih bolji ulov. Na jezeru nema propisane zabrane ribolova, a sezona prestaje kada površina jezera zaledi", rekao je Osmanagić.

Podsjeća da je jezero Starača u Ilijašu, zahvaljujući članovima Udruženja "Bistro!" iz Sarajeva, od deponije smeća postalo popularna i poželjna ribolovna destinacija.