BiH
7

Dva radnika "Tuzla kvarca" koji štrajkuju glađu upućena na UKC

Piše: A. K.
Još jedna duga i teška noć je iza radnika "Tuzla kvarca" koji su u ponedjeljak u krugu fabrike započeli štrajk glađu.
Kako je za Klix.ba kazao predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Senad Mehanović, iako su radnici u sve težem zdravstvenom stanju, od štrajka glađu neće odustati.

"Ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli jutros su morali intervenisati, s obzirom da je dvojici radnika zdravstveno stanje izuzetno narušeno. Oni su upućeni u Univerzitetsko-klinički centar gdje im se trenutno ukazuje ljekarska pomoć. I pored toga što smo u teškom stanju mi ne planiramo odustati od štrajka", kazao je Mehanović.

Podsjetimo, radnici Tuzla kvarca početkom sedmice su stupili u štrajk glađu zbog oduzimanja koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

Povodom stupanja u štrajk oglasio se i ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović koji je radnike pozvao da odustanu od štrajka.

Stav Vlade TK od ranije je po ovom pitanju jasan, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska te zbog nepoštivanja privatizacijskog ugovora.

Također, oglasio se i premijer TK Bego Gutić, koji je kazao da će Vlada TK pomenutom preduzeću dodijeliti koncesiju tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme tih dugovanja.