BiH
0

Duratović: Dolazak Theodora Merona shvatamo kao privatnu, ljudsku gestu

Piše: E. G.
Theodor Meron (Foto: Anadolija)
Theodor Meron (Foto: Anadolija)
Predsjednk Haaškog tribunala Theodor Meron je posjetio danas masovnu grobnicu Tomašica u blizini Prijedora gdje su zakopane stotine ubijenih Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata. Razgovarao je s porodicama žrtava i novinarima.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" u izjavi za Klix.ba kaže kako je imao priliku razgovarati s Meronom i postaviti mu neka pitanja. Meron se u 17.30 sati sastao sa članovima prijedorskih udruženja, koji će moći postaviti dodatna pitanja o radu Tribunala.

"Kada sam se predstavio, Meron je kazao: 'Ti si onaj što je izjavio da me ima nešto pitati, pa evo pitaj'. Ja sam mu ponovio da samo nezadovoljani visinom kazni zločincima, kao i skraćenjem kazni na dvije trećine, odnosno preranim puštanjem na slobodu osuđenih ratnih zločinaca. Oni idu na slobodu, slobodni su građani, a mi još nismo pronašli žrtve njihovih zločina. Kazao sam mu i to da ne znam šta se još treba desiti poslije Tomašice, koje još činjenice i dokaze treba podastrijeti da bi sudsko vijeće konačno donijelo presudu da se u Prijedoru desio genocid. Rekao sam mu i da smo mi u strahu zbog njegovih odluka o ranijem puštanju na slobodu zločinaca da će danas-sutra također osloboditi Karadžića i Mladića. On je reagirao diplomatski, davao je diplomatske odgovore", kaže Duratović.

Na večerašnji sastanak s Meronom su pozvana udruženja prijedorskih žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i predstavnici lokalnog prijedorskog Udruženja poginulih boraca i nestalih civila RS-a.

Duratović kaže da na Meronovu posjetu Tomašici gleda kao na privatnu gestu.

"Da je došao glavni tužilac Serge Brammertz imali bi o čemu govoriti. Što se mene tiče ovo je Meronova privatna posjeta, njegov privatni ljudski čin. On je neko ko ima to iskustvo sa stradanjem svoje porodice na sličan nači, što je i sam danas izjavio", kazao je Duratović.

Podsjetimo i na to da je Theodor Meron prije petnaestak dana na slobodu pustio, između ostalih, Darka Mrđu zbog dobrog vladanja u zatvoru. Dakle Mrđa, koji je učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika, je sada slobodan čovjek i pušten je u vrijeme kada se kod Prijedora iskopava najveća masovna grobnica iz proteklog rata. Zbog toga su mnogi ovaj Meronov čin ocjenili uvredom za žrtve i nagradom za zločinca. Mrđa je bio osuđen na 17 godina zatvora nakon počinjenja zločina, a odležao je 11.