BiH
49

Duraković: Kreatori i dalje skrivaju i negiraju genocid, mi tražimo pravdu

Klix.ba
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Kravavac/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Kravavac/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je, obraćajući se prisutnima na obilježavanju 19. godišnjice genocida u Srebrenici, da će danas u Memorijalnom centru Potočari mir pronaći novih 175 žrtava, što je ukupno 6.066 ukopanih nevinih Srebreničana, mahom djece, žena, staraca, branitelja Srebrenice...

Prema riječima Durakovića, riječ je o najvećem zločinu u Evropi u drugoj polovici 20. stoljeća. To, prema njegovim riječima, neće biti kraj traganja za žrtvama jer više od 2.000 osoba se nalazi na skrivenim lokacijama diljem Podrinja, odnosno današnje Republike Srpske.

"Prošlost ne možemo zaboraviti ili promijeniti. Mora nas opominjati na sadašnjost i budućnost", rekao je Duraković, dodajući da su stradali bili "žrtve zbog odanosti svome kraju, vjeri, kulturi".

Prema njemu, ti ljudi su bili žrtve monstruoznog nacionalizma i nastojanja da se dominira nad jednim narodom.

"Ovo je opomena i zavjet za budućnost. Svako zlo mora biti opomena da budućnost možemo graditi samo u miru i saradnji sa drugim. Ovi bijeli nišani su i zavjet da se vratimo i održimo na ovim prostorima", poručio je.

Napomenuo je da "ne smijemo okrenuli leđa zavičaju" i dopustiti da se u miru izvrše zločinački planovi. Zato, istakao je, moramo biti u blizini mezara žrtava Srebrenice. Poručio je i da kreatori genocida i dalje kriju i negiraju genocid.

"Minizmiraju genocid i nas u cjelini. Bilo je pokušaja politizacije. I danas ima slučajeva da se žrtvama želi manipulirati u ovom entitetu. Privukli smo planetarnu pažnju, ali i nedovoljnu pažnju u BiH", poruka je Durakovića, napomenuvši da "želimo da istina u Srebrenici postane dio dio sjećanja čovječanstva".

"Povratak je dokaz da nisu ostvareni ciljevi genocida", istakao je Duraković, pozivajući da svi zajedno gradimo Srebrenicu.

"Tražimo pravdu", riječi su Durakovića.

Na kraju je podsjetio i na nedavni govor Emira Hadžihafizbegovića da "nešto nije uredu sa narodom" dok su važnije borbe bikova u Čevljanovićima od dženaze žrtvama genocida u Srebrenici i dok je "bik važniji od šehida".