BiH
81

Duh srednjovjekovne Bosne na Vranduku: Za posjetitelje edukacija, hrana i takmičenje

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Program "Tragovima bosanskog nasljedstva" danas je tradicionalno osmi put održan na kuli u Vranduku uz hranu, priče i igre iz srednjovjekovnog perioda.

Obilježavanju današnjeg programa prisustvovali su ugledni Zeničani, ali i mladi koji su imali priliku da se upoznaju sa starim oruđem, nošnjom i načinima takmičenjima.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević je kazao kako se danas vraćaju 800 godina unazad kako bi osjetili pravu čar srednjovjekovne Bosne.

"Priređujemo prezentaciju i degustaciju srednjovjekovnih jela, igara kao što su utrkivanje u vreći, bacanje koplja i potkove i streljaštvo, a promoviramo i godišnju zbirku priča u kojoj objavljujemo priče autora iz cijelog regiona koji pišu o Bosni i Hercegovini i čuvarima srednjovjekovne Bosne", kazao je Jašarević.

Na jelovniku su se, pored bosanskih ćevapa, pronašali i bosanski lonac, kao i teletina ispod sača sa suhim šljivama. Izviđači Zenice danas su najmlađe podučili steljaštvu i bacanju koplja, a druženje su nastavili u dobroj atmosferi.