BiH
81

Državnoj službenici određene mjere zabrane: Dizala kredite na tuđa imena uz lažne dokumente

Piše: M. N.
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo donio je Rješenje kojim je odbio prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo o određivanju mjere pritvora i odredio mjere zabrane za državnu službenicu Lejlu Dautbašić i još dvije osobe koje su privedene 29. decembra.

Dautbašić, B. J. i Dž. D. M privedeni su zbog sumnji da su počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s krivičnim djelima obmane pri dobijanju kredita i pogodnosti te prevare.

"Tužilaštvo KS je u pomenutom procesu predložilo mjeru pritvora za sve tri osobe, ali je Općinski sud Sarajevo odredio mjere zabrane za osumnjičene. Na pomenutu odluku Tužilaštvo KS je uložilo žalbu 4. januara, za koju još nije stigla odluka", kazala nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Kako nam je rečeno u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Lejla Dautbašić je postavljena na radno mjesto stručne savjetnice za analize i procjene u Sektoru za stratešku analizu, procjene planiranje i IT podršku.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je po saznanju o lišavanju slobode i donesenoj naredbi o provođenju istrage protiv imenovane od postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, 5. januara 2016. godine Agenciji za državnu službu BiH dostavila zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Lejle Dautbašić, u skladu sa odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH", rekao nam je Samir Kajimović, stručni savjetnik za upravljanje ljudskim resursima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Shodno Rješenju Općinskog suda Sarajevo, Lejli Dautbašić određena je mjera zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, potvrđeno nam je u Općinskom sudu BiH. Mjera se odnosni na zabranu obavljanja poslova stručne savjetnice za analize i procjene u Sektoru za stratešku analizu, procjene planiranje i IT podršku. Dautbašić i drugim osumnjičenim određena je mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

Kako nezvanično saznajemo, Dautbašić je izrađivala lažnu dokumentaciju za kredite, a potom u saradnji s ostalim osobama dizala kredite na tuđa imena. Koliku su novčanu vrijednost ostvarili nije poznato, ali špekulira se da je riječ o sumi od blizu 300.000 KM.

Iz Tužilaštva KS kazali su nam da će istraga biti proširena i na druge osobe koje se dovode u vezu s osumnjičenima i ovim krivičnim djelima.