BiH
21

Državni zastupnici kojih nema na izbornim listama: Dervoz, Slavuj, Bašić

Piše: E. Gorinjac
Zastupnički dom BiH
Zastupnički dom BiH
Do izbora je ostalo još malo vremena i ako se niste odlučili već za koga ćete glasati ipak je narednih petnaestak dana dovoljno da donesete tu odluku. Za neke od sadašnjih političara, odnosno zastupnika, nećete moći glasati, jer oni ovog puta nisu na listama.

Ovog puta govorimo o državnom parlamentu.

SDS nije kandidovao svog stranačkog šefa Mladena Bosića, koji pretenduje na premijersku poziciju u Vladi RS-a.

Neki su na listama za Federalni parlament

Na izbornim listama nema ni Petra Kunića iz DNS-a. Birači neće moći glasati ni za Adnana Bašića kojeg stranka Fahrudina Radončića, čije je Bašić član, nije ponovo kandidovala. Kao najstariji član Zastupničkog doma, Bašić je na samom početku ovog saziva vršio funkciju predsjedavajućeg Doma dok nije izabrano njegovo rukovodstvo. SBB na svojim listama nije ponudio biračima mogućnost da glasaju ni za Ismetu Dervoz, kao ni za uglednog tuzlanskog ljekara Emira Kabila.

I SDP-ovac Mirza Kušljugić je među onima čije ime nećete moći zaokružiti 12. oktobra, kao i Nermin Purić iz DNZ-a BiH. Na listi nema ni Bože Ljubića, dosadašnjeg člana Kolegija Zastupničkog doma.

Među zastupnicima iz Zastupničkog doma BiH koji nisu na listama nema ni Zijada Jagodića iz SDA.

SNSD nije kandidovao Slavka Jovičića Slavuja i Milorada Živkovića, dok je Drago Kalabić, kandidat za Narodnu skupštinu RS-a. Na lokalnim izborima je bio kandidat za načelnika Prnjavora, gdje ga je ubjedljivo pobijedio SDS-ov kandidat Siniša Gatarić.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, ovog puta je kandidat za Federalni parlament, kao i njegova kolegica iz SDP-a Danijela Martinović. Vesna Krstović-Spremo nije na listama.

Delegati kandidati za Predsjedništvo

Kada su u pitanju delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i njihove kandidature na ovim izborima, situacija je ovakva:

Mehmed Bradarić iz SDP-a je ovog puta kandidat za Zastupnički dom, Mladen Ivanić je kandidat opozicije u RS-u za člana Predsjedništva BiH, Borjana Krišto je kandidatkinja za Zastupnički dom BiH, Ognjen Tadić za predsjednika RS-a, Dragan Čović za hrvatskog člana Predsjedništva, Nermina Kapetanović iz SDA je kandidatkinja za Zastupnički dom, Martin Raguž kandidat za Predsjedništvo BiH, a Halid Genjac je kandidat za Zastupnički dom.

Kolegij Doma naroda BiH (Foto: Klix.ba)
Kolegij Doma naroda BiH (Foto: Klix.ba)

Na listama nema Dragutina Rodića iz DNS-a. Krunoslav Vrdoljak je kandidat za Skupštinu Unsko-sanskog kantona. Njegov kolega Seudin Hodžić nije na listama, kao ni Stjepan Krešić iz HSP-a, a ni Krstan Simić iz SNSD-a.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA Sulejman Tihić sinoć je preminuo nakon duže bolesti u Kliničkom centru u Sarajevu.

Međutim, to što ovih zastupnika i delegata nema na listama za Opće izbore to ne znači da odlaze iz politike, bar ne većina njih. Neki od ovih će se vrlo vjerovatno naći u izvršnoj vlasti i na pozicijama poput ministarskih fotelja.

Kako su radili u protekle četiri godine

Ovaj saziv Parlamenta BiH ocijenjen je najlošijim, o čemu svjedoči izostanak rezultata u protekle četiri godine. Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su trenutni saziv najlošijim. Zbog neusvajanja Zakona o JMB ovaj saziv je doveo do najmasovnijih protesta u poslijeratnoj BiH.

Od usvojenih 85 zakona tokom četiri godine samo je 14 novih. Poređenja radi, prošli saziv Parlamenta BiH je usvojio 170 zakona ili duplo više od aktualnog saziva.