BiH
0

Drugi dan savjetovanja o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonje

Sarajevo-x.com
Drugo savjetovanje "Reforma visokog obrazovanja - primjena Bolonjskih principa na Univerzitetu u Sarajevu", koje ima za cilj analizu dosadašnjih aktivnosti, razmjenu iskustava te preciziranje planova za daljnji reformski rad u toj oblasti, nastavljeno je danas u Sarajevu.

U radu skupa učestvuju profesori, saradnici i studenti fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavnici vlasti te gosti s drugih bh. univerziteta, te iz Graza i Pečuha.

Prvi dan savjetovanja protekao je u znaku prezentacije plenarnih referata, dok će današnji rad biti posvećen izlaganjima u okviru nekoliko grupacija naučnih disciplina.

To su grupacije društvenih, medicinskih, humanističkih, prirodno-matematičkih, biotehničkih i tehničkih nauka te grupacija umjetnosti i biblioteke.

Predstavnici svake od grupacija govorit će o vlastitim iskustvima reforme obrazovanja i provedbe Bolonjskih principa na pojedinačnim fakultetima, te istaknuti glavne poteškoće koje trebaju prevazići u tom procesu.

Nedostaci Bolonjskog sistema, Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, problemi finansiranja nauke i naučnoistraživačkog rada, reforme nastavnog plana, mobilnost studenata, tretman umjetnosti u pravnoj regulativi visokog obrazovanja te standardi visokoškolskih biblioteka, samo su neke od tema koje će biti na dnevnom redu današnjih izlaganja i diskusija.

Svaka će grupacija po okončanju radnog dijela usvojiti i zaključke, koji će biti putokaz u daljnjoj provedbi reforme visokog obrazovanja na svakom pojedinačnom fakultetu sarajevskog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica na jučerašnjem je otvaranju skupa, od mnoštva negativnih segmenata u oblasti visokog obrazovanja, posebno izdvojio nepostojanje državne strategije razvoja niti finansijskih sredstava namijenjenih ovoj obrazovnoj oblasti. Kazao je da ne postoji niti volja za harmonizacijom univerzitetskog prostora.

Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH ocijenio je neefikasnim i neracionalnim, jer podrazumijeva rascjepkanost svih elemenata obrazovnog sistema po entitetskim linijama, kantonima i Distriktu Brčko, bez postojanja jedinstvenog sistema finansiranja.

Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja organizirali su Univerzitet u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo.