BiH
126

Druga strana Daytona: Šta su na pregovorima radili Izy, Slobo, Mo i ekipa

Priredila: E. Gorinjac
Biblioteka Billa Clintona, nekadašnjeg predsjednika SAD, objavila je hiljade dokumenata, između ostalog i onih Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA) sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Među tim dokumentima, između ostalog, su i oni u kojima se govori o ratu u BiH i pregovorima prije potpisivanja Daytonskog sporazuma. Kao što je poznato, Daytonski sporazum je postignut u Daytonu 21. novembra 1995., a potpisan je zvanično u Parizu 14. decembra 1995. godine.

U dokumentima u kojima Don Kerrick piše tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Anthonyju Lakeu, između ostalog, vidi se i kako su se ponašali tadašnji lideri Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Haris Silajdžić... i kako su ih agenti CIA-e nazivali.

Tako u dokumentima Aliju Izetbegovića oslovljavaju sa Izy, Slobodana Miloševića sa Slobo, Momčila Krajišnika sa Mo...

Kerrick, između ostalog, piše kako je tokom pregovora jedne noći Tuđman bio domaćin večera za Izyja i Slobu, kako su tokom večere bili prilično srdačni, za razliku od zvaničnih pregovora. Na početku dokumenta stoji kako je "Tuđman bio domaćin večere za svoju dvojicu amigosa (Izy i Slobo) u vojnom klubu". Osim toga, navodi se i to da Izyjeva nemogućnost da se usaglasi sa svojom delegacijom prijetila neuspjehu pregovora.

Jedan od dokumenata sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti
Jedan od dokumenata sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti
Među dokumentima je i onaj kojeg je Richard Holbrooke poslao američkom državnom tajniku 14. novembra 1995. godine, a u kojem navodi da je bošnjačka strana ta koja izgleda poput "prijatelja koji testiraju strpljenje", da je "Milošević često lagao u vezi sa činjenicama i mijenjao svoju poziciju nakon što smo mislili da smo nešto već zaključili". U istom dokumentu za Tuđmana se navodi da je "postao kralj Daytona, naravno nakon što je Stobe preselio u Cleveland".

U jednom od tih dokumenata Holbrooke navodi i to da je Tuđman navodio jednu stranu protiv druge te da su se jednog dana gotovo svi posvađali i nisu htjeli razgovarati jedni s drugima. Osim toga, navodi se i kako su svi željeli mir, ali nisu znali kako ga postići, odnosno nisu se mogli dogovoriti.

Zanimljiv je detalj i to da su jedne noći večerali pored vojnih aviona B-52 i Stealth F-117, gledajući u projektile Tomahawk. Chris Spirou se pobrinuo da dobiju jastoge iz Maine, stoji u jednoj Kerrickovoj zabilješci. Milošević je očito bio zvijezda večeri, jer se spominje da je svakog pojedinačno propitivao i zadirkivao.

"Mo (Krajišnik) je odveo Izyja i bosansku stranu u Louisville na fudbalsku utakmicu u subotu", stoji u istom dokumentu.