Zatvorenici u KPZ Sarajevo
0

Drogu unosili u hrani, bodeže pravili od rešetki

Piše: Amra Kovač
Foto: Sarajevo-x.com
Knjiga u kojoj je bio skriven mobitel
Droga, mobilni telefoni i bodeži najtraženija su roba u zatvorima. Drogu u bh. zatvore najčešće unose zatvorenici kojima je dozvoljen izlazak na vikend, ali nije rijetkost i da posjetioci pokušaju u paketima sa hranom zatvorenicima dostaviti drogu, bodeže, turpije ili mobitele. Bodeže od raznih predmeta u zatvoru izrađuju i zatvorenici. Sarajevo-x.com je istraživao kako se droga i drugi nedozvoljeni predmeti izrađuju i unose u KPZ Sarajevo.

"U 'moru' stvari koje su zaplijenili zatvorski čuvari sarajevskog KPZ-a od zatvorenika je i bodež izrađen od rešetki na prozorima. Naime, jedan od zatvorenika je uspio slomiti rešetku na prozoru zatvora i napraviti bodež. Nakon što su zatvorski čuvari pronašli ovaj improvizirani bodež, na prozore su postavljene deblje rešetke", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Mladen Krpan, zamjenik direktora KPZ-a Sarajevo.

Prema njegovim riječima, to nije spriječilo zatvorenike da izrade druge predmete kojima nekome mogu nanijeti teške tjelesne povrede.

"Tako je jedan od zatvorenika iskoristio komad razbijenog ogledala i napravio bodež, drugi je pak od stolice napravio palicu, treći od čaršafa konopac. Kada smo ga pitali zašto je izradio konopac kojim može nekog zadaviti ili se objesiti, zatvorenik je kazao da je htio vježbati, odnosno da je napravio kanap za preskakanje. Također, u tubama od kaladonta pronalazili smo turpije i bodeže", kazao je Krpan.

Prije nekoliko godina takvim jednim improviziranim bodežom zatvorenik je napao i zatvorskog čuvara i ubo ga u vrat. Srećom, čuvar je zadobio samo lakše tjelesne povrede.

Nije rijetkost da dođe i do fizičkog obračuna između zatvorenika.

"Dešavalo se da se zatvorenici potuku, nanesu jedan drugom teške tjelesne povrede. Međutim, mi pazimo da sukobljene osobe i grupe budu odvojene u ćelijama, te da ne idu u isto vrijeme u šetnju", rekao je Krpan.

Prema njegovim riječima droga i mobiteli se unose i kriju na razne načine.

"Kod jednog zatvorenika mobitel je pronađen u knjizi na kojoj je bila isječena udubina. Ranije se dešavalo da i neki od stražara unose zatvorenicima mobitele i drogu. Jedan stražar je i udaljen s posla zbog toga, kontrole su pooštrene, a postavljen je video nadzor, tako da se i rad čuvara može nadzirati. Također, postavljen je aparat za ometanje signala, tako da smo problem mobitela riješili", kazao je zamjenik direktora.

Droga sakrivena u jogurt, bombone ili pitu

Kada je u pitanju droga, ranije su često drogu unosili osuđenici koji su imali pravo da koriste slobodan vikend.

"Sada se vrše detaljni pretresi osuđenika, nabavili smo detektor, a svaki zatvorenik se nakon povratka sa vikenda testira kako bi se utvrdilo da li u krvi ima droge ili alkohola. Ako se utvrdi da je tokom korištenja slobodnog vikenda koristio neku drogu ili alkohol, izriču mu se disciplinske sankcije", objašnjava Krpan.

Drogu posjetioci često pokušavaju unijeti i u paketima s hranom.

"Imali smo slučajeve da posjetioci drogu ili alkohol stave u kondom, potom kondom ubace u tečni jogurt. Također, u kesicama bombona smo pronalazili drogu i to tako što se u omot jedne bombone stavi droga i kesica se zalijepi. Umotana droga izgleda kao i druge bombone, a da biste je pronašli, morate vršiti detaljan pretres. Marihuana se najčešće stavlja u cigarete i teško ju je vizuelnim pregledom otkriti, jer je pomiješana u cigareti sa duhanom. Marihuana, s obzirom da ima specifičan miris, u cigareti se može otkriti samo čulom mirisa, tako da svaku šteku, odnosno svaku kutiju cigareta, raspakujemo i detaljno pregledamo", kazao je dalje Krpan.

Droga je pronalažena i u raznim vrstama pite koju posjetioci donesu. Tako je u bureku pronađen heroin, u sirnici kokain, a u zeljanici marihuana. No, droga je pronalažena i u sarmama i pečenoj piletini, te u tortama, cedeviti, keksovima, jabukama. U jabukama su pronalažene i kartice za mobitele.

"Ranije sala za posjetioce nije bila pregrađena, pa su posjetioci pokušavali na razne načine unijeti drogu. Naprimjer, supruge i djevojke unosile su drogu u ustima i prilikom poljubca predavale je zatvoreniku. Sada smo i taj problem riješili jer smo salu za posjetioce pregradili, kao što se radi u svim evropskim zemljama, s jedne strane su zatvorenici, s druge posjetioci i nemaju fizičkog kontakta", riječi su Krpana.

Droga je, prema riječima ovog uposlenika, pronađena i u papučama. Jedna osoba je rasjekla papuču, stavila drogu, a potom papuču ponovo zalijepila. Također, bilo ju je i u dezodoransu u sticku, kao i sapunu kabaš.

"Međutim, kako su pooštrene kontrole, smanjen je i broj osoba koje pokušavaju drogu unijeti zatvorenicima. Također, svaka osoba koja donese paket zatvoreniku mora čekati da se paket pregleda. Ako se pronađe droga ili drugi nedozvoljeni predmeti osoba se zadržava do dolaska policije", kaže Krpan, dodajući da je to rezultiralo tim da je za razliku od prethodnih u prošloj godini u paketima koje donose posjetioci zatvorenicima pronađena manja količina droge i drugih nedozvoljenih predmeta.

Osim bodeža, kod zatvorenika su pronađena i improvizirana kuhala od kašika. Tvrdili su da im kašike nisu trebale za zagrijavanje kako bi intravenozno uzimali droge, već da su kuhali vodu za čaj.