Sud BiH
0

Dražen Mikulić negirao krivicu za ratni zločin

SRNA
Sud BiH
Sud BiH
Bivši pripadnik vojne policije HVO-a Dražen Mikulić izjasnio se u Sudu BiH da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mikulić je optužen za nečovječno postupanje prema civilima u logoru Dretelj, na području opštine Čapljina, od početka jula do kraja augusta 1993. godine.

 U optužnici se navodi da je on sam ili sa drugim licima u više navrata učestvovao u mučenjima na izrazito okrutan, svirep i ponižavajući način, nanoseći teške fizičke i duševne povrede koje su dovele do smrti zarobljenika.  

Optužnicu protiv Mikulića Sud BiH potvrdio je 24. augusta. 

Početak suđenja Mikuliću biće zakazan u roku od 30, a najkasnije 60 dana. 

 Jedinice HOS-a koristile su bivšu kasarnu JNA Dretelj kao svoju kasarnu i zatvor za srpske ratne zarobljenike. Nakon ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića, srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u. 

Poslije raspada HOS-a u Hercegovini krajem 1992. Dretelj su preuzele vlasti HVO-a. Prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, pripadnici HVO-a držali su bošnjačke muškarce u logoru od aprila 1993. do aprila 1994.godine.