BiH
97

Dramatična noć pred mještanima lukavačkih naselja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Intenzivne kišne padavine prouzrokovale su velike probleme građanima Tuzlanskog kantona. Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Tuzla - Sarajevo u Đurđeviku.

U Gornjoj Tuzli je pedesetak domaćinstava odsječeno od ostatka svijeta, dok je najalarmatnija situacija na području Općine Lukavac.

"Sa zebnjom ulazimo u noć. Komšijska dvorišta već su poplavljene, a mi gledamo u nebo i nadamo se da će kiša prestati i da će se vodena bujica povući", kaže nam stanovik Turije kojeg smo zatekli kako gazi kroz vodenu bujicu koja je presjekla lokalni put.

Mještani čija su dvorišta poplavljenja čine dodatne napore kako bi vodu onemogućili da im uđe u kuće. Ukoliko kiša nastavi padati istim intenzitetom, mještani Turije nam govore kako će evakuacije biti neminovne.

Saobraćaj na regionalnom putu od Lukavca prema Poljicama i Živinicama također je u prekidu. Policajci savjetuju da se ne prolazi dionicom u blizini Prokosovića.

"Moram kući. Djeca me čekaju", reče nam jedna žena koja se hrabro odvaži i krenu u borbu sa vodenom bujicom koja je preplavila cestu.

U stalnom porastu je i nivo vode u vještačkoj hidroakumulaciji Modrac, a izuzetno teško stanje je i na živiničkoj strani pomenutog jezera u mjestima Suha i Priluk.

U naselju Orahovica kod Lukavca prekinuta je nastava, jer je voda ušla u prizemlje škole, dok je nastava prekinuta i u osnovnim školama u Stuparima kod Kladnja. U Starom Đurđeviku kod Živinica nekoliko domaćinstava je pod vodom, a na terenu su ekipe Civilne zaštite koje pokušavaju da pomognu ugroženom stanovništvu.