BiH
0

Draganu Čoviću ne smeta nova optužnica za "Eronet"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da mu najnovija optužnica, koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u slučaju privatizacije "Eroneta", neće predstavljati nikakav problem u obavljanju posla, kao što to nisu predstavljale ni ranije dvije.

Čović je poručio da će HDZ-a učiniti sve da BiH postane pravna država, navodeći da ona to sada nije ni izbliza, što pokazuje optužnica koja je podignuta protiv njega.

On je danas na konferenciji za novinare u Mostaru, nakon sastanka stranaka, potpisnica Kreševske deklaracije, rekao da je ponosan na sve što je radio u životu, pa i u vrijeme kada je 1999. godine bio predsjednik Upravnog odbora Hrvatskih pošta i Telekoma Mostar, te dodao da će se pokazati da nikada nije prekršio zakon, niti da je nekome napravio štetu.

"U vezi sa mojim aktivnostima zanimljivo je vrijeme kada se optužnica podiže. Ali raduje me da je konačno podignuta, kao i druge dvije optužnice koje su bile protiv mene", rekao je Čović.

Glavni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Nijaz Mehmedbašić potvrdio je da je optužnica za "Eronet" podignuta, te da se sada čeka potvrda kantonalnog suda, ali nije želio govoriti o slučaju.

Uprava HTP Mostar, čiji je Čović bio predsjednik 1999. godine, tereti se da je dionice Eroneta iz tadašnjeg HPT-a nezakonito prebacila firmama "Kroherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranju".

Jednu od ranijih optužnica protiv Čovića podiglo je Tužilaštvo BiH zbog sumnje da je on kao tadašnji ministar finansija sa premijerom FBiH Edhemom Bičakčićem oštetio budžet za nekoliko miliona KM, a druga optužnica odnosi se na aferu "Lijanović".