Opet je slagao
0

Dragan Paravinja nije državljanin BiH

Sarajevo-x.com
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša, nije državljanin Bosne i Hercegovine, utvrdio je Sud BiH.

Sud BiH je u četvrtak, postupajući prema molbi Ministarstva pravde Republike Hrvatske za izručenje Dragana Paravinje, dostavio ekstradicioni predmet Ministarstvu pravde BiH uz saglasnost Paravinje da bude izručen vlastima Republike Hrvatske.

Riječ je o pojednostavljenom načinu izručenja i bez provođenja kompletnog ekstradicionog postupka, u smislu odredbi člana 52. stav 5. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

Za to vrijeme Dragan Paravinja će biti pod mjerom ekstradicionog pritvora koji mu je određen rješenjem Suda BiH od 11.07.2011. godine.

  Kada je riječ o Molbi Ministarstva pravde Republike Srbije od 6. jula 2011. godine, bit će sproveden redovni ekstradicioni postupak s obzirom da je Dragan Paravinja na istom ročištu izjavio da se protivi izručenju Republici Srbiji koja ga potražuje radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, a na koju je Paravinja osuđen pravosnažnom presudom Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici. 

Predmet je dostavljen vanpretresnom krivičnom Vijeće Suda BiH koje će utvrditi da li postoje zakonske pretpostavke za izručenje, a zatim će se cijeli ekstradicioni spis dostaviti Ministarstvu pravde BiH radi donošenja konačne odluku o eventualnom izručenju i eventualno vremenu izručenja, saopćeno je iz Suda BiH.