Regija
0

Na suđenju Paravinji saslušana dvojica svjedoka i vještaka

FENA
Dragan Paravinja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Paravinja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gotovo četiri sata u srijedu je na splitskom Županijskom sudu trajalo saslušavanje dvojice svjedoka i dvojice vještaka na suđenju Draganu Paravinji, kojega je šibenski sud dosad u dva navrata osudio na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva maloljetne Antonije Bilić, a u ponedjeljak se očekuju završne riječi te uskoro i presuda.

Zastupnik porodice Antonije Bilić, splitski advokat Vinko Ljubičić je nakon sudske rasprave kratko izjavio da su svi svjedoci ostali pri svojim dosadašnjim svjedočenjima te da, po njemu, suđenje nije ni trebalo ponavljati jer se presudu moglo preinačiti.

"Po meni je posve nepotrebno došlo do ukidanja prethodnih presuda. Tvrdim da ako Vrhovni sud nije smatrao da je pravilno primijenjen kazneni zakon, onda je presudu mogao i preinačiti. Ovdje u ponovljenom postupku ništa novo činjenično nije utvrđeno. U ponedjeljak će biti završni govori, a već iduće sedmice očekujemo i presudu", rekao je Ljubičić.

Optuženi Paravinja je na raspravi tražio izuzeće svih sudaca i splitskog suda, no taj mu je zahtjev odbijen. Na zadnjoj je raspravi krajem januara od suda zatražio da ubuduće ne mora dolaziti na sudske rasprave, ali to mu nije dopustio zakon jer je obvezan sudjelovati na suđenju.

Ni na današnjoj, drugoj raspravi po redu, u sudnici se nije pojavio ni jedan član obitelji Bilić. Suđenje je zatvoreno za javnost zato što je žrtva u vrijeme ubistva bila maloljetna.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2015. ukinuo presudu šibenskog Županijskog suda, kojom je Paravinji u ponovljenom suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić u julu 2011. godine. Sud je utvrdio kako ne dovodi u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali smatra kako nije dokazano da je ubistvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubistva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.