BiH
57

Dragan Čović: Data riječ i pružena ruka vrijede više od sporazuma

SRNA/Klix.ba
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da su HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma.

"Ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD, ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On ističe da je za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će neko potpisati i da mu sa te strane ne treba pisani dokument.

"Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obaveza kao da sam je ovjerio kod notara", rekao je Čović.

On kaže da želi da legitimni predstavnici Hrvata budu na vlasti, te da isto to zagovara kod Srba ili Bošnjaka.

"Siguran sam da svi koji su imali podršku glasača na ovim izborima mogu se predstavljati kao legitimni predstavnici svojih naroda. Sada su dobili priliku da sjednu, te dogovore program prije svega kako pokrenuti BiH, jer većina stranaka je to nudila u svojoj kampanji“, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, trebao bi se napraviti jedan standard ponašanja koji bi se u budućnosti trebao naći negdje u Izbornom zakonu.

"Tako bismo spriječili bilo kakve blokade procesa izbora itd.", istaknuo je Čović.

Naglasio je da će HDZ BiH biti vrlo korektan i odgovoran prema glasačkom tijelu u BiH.

"Ovih sam dana morao odgovarati i na upite da li se pravi neka nova platforma, je li vas to neko izbacuje iz vlasti?. Nismo mi u poziciji da nas neko izbacuje ili ubacuje, to je bio u poziciji birač, ili glasači kojima smo se mi obraćali u zadnjih par mjeseci. S te strane imamo dosta ovako jednu stabilnu, ali izuzetno odgovornu, ulogu ili poziciju u ovom trenutku", kazao je Čović.

On je rekao da pravi pregovori o formiranju vlasti tek počinju.

Ako jedna stranka ili koalicija napravi vlast u entitetu, kaže Čović, onda bi bilo krajnje neodgovorno da neko pokušava praviti vlast od neke druge cjeline na drugom nivou.

"Zamjenik predsjednik SDA Bakir Izetbegović i ja smo se dogovorili da vlast bude od iste strukture stranaka na svim nivoima da bi pokrenuli stvari koje želimo za BiH", naglasio je Čović.

On je ponovio da vlast treba početi konstituisati od "dna prema vrhu" isključivo od legitimnih predstavnika koji su dobili povjerenje građana BiH.

Čović je najavio da će u petak, 14. novembra, biti održan sastanak Predsjedništva HDZ BiH, a u subotu, 15. novembra novi sastanak HDZ-a BiH sa SDA.