Republika Srpska
0

Dragan Čavić traži ocjenu ustavnosti entitetskog budžeta

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić najavio je danas da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti budžeta RS-a za ovu godinu.

Čavić je još ranije tvrdio da je budžetski okvir izmijenjen, nakon što je u konačnoj formi usvojen u entitetskom parlamentu, što je protivzakonito, a potvrdio je da još nije dobio odgovor na pitanje o tom problemu postavljeno Vladi.

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta RS-a, on je rekao da, iako je u Ministarstvu finansija trostruko uvećan broj zaposlenih, napravljeni su propusti zbog kojih je neophodno usvajati izmjene ovog zakona kojima se daje univerzitetima mogućnost korištenja vlastitih prihoda, prihoda od donacija i drugih, za pokriće svih rashoda uključujući i one za lična primanja.

Ocijenio je da ovogodišnji budžet nije socijalni, mnogi elementi razvojnih komponenti su eliminirani da bi se zadržao nivo plaća određenim korisnicima.

"To je urađeno i da bi se zadržali, navodni, razvojni projekti, a to su kupovine novih kancelarija u nekim novim zgradama nekih novih privatnika, koji će ponovo prodavati te zgrade institucijama Vlade RS-a po astronomskim ciframa od 5.000, 7.000 i 10.000 maraka po kvadratnom metru“, rekao je Čavić.

Prethodno je tražio odgovor nadležnih ministara koliko su plaćeni kvadrati u, kako je kazao, privatnoj zgradi do Administrativnog centra RS-a, a izgrađenoj na državnoj zemlji.

U toj zgradi su poslovne prostore kupili „Elektroprivreda RS-a“, „Šume RS“, „Putevi“, Poreska i Geodetska uprava, te RTRS, a Čavić je postavio pitanje po kojoj pojedinačnoj cijeni su to uradili.

Nije na sjednici dobio odgovor od potpredsjendika Vlade RS-a Antona Kasipovića, pa je pozivajući se na revizorske izvještaje Geodetske uprave rekao da je njihov poslovni prostor plaćen više od 7.5000 KM po kvadratnom metru.

"Prošle godine kada je otvaran taj isti objekt u Banjoj Luci, u Beču je otvoren objekt koji zovu 'Zeleni grad'. Na tom mjestu radi 60.000 ljudi, i ekološki i tehnološki je najsavremeniji objekt u svijetu i vjerovali ili ne koštao je jeftnije tri i po puta po kvadratnom metru nego što košta ovaj objekt u Banjoj Luci u neposrednoj blizini zgrade Vlade“, konstatirao je Dragan Čavić.