Vanredna sjednica Vlade FBiH
0

Donesena uredba o nastavku pružanja usluga u zračnom saobraćaju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na današnjoj, telefonski održanoj vanrednoj sjednici, Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o nastavku obavljanja pružanja usluga u zračnoj plovidbi u okviru funkcija Federacije BiH.

Cilj ove uredbe je omogućavanje Federalnoj direkciji za civilno zrakoplovstvo (FEDCAD) nastavak pružanja usluga prilazne i aerodromske kontrole zračnog prometa do uspostave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BH ANSA).

Ova agencija na državnoj razini još nije uspostavljena, iako je Zakon koji regulira njezinu djelatnost na snazi od sedmog mjeseca 2009. godine.

Obzirom na potrebu osiguranja preduvjeta za rad međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Uredbu koja ima privremeni karakter i na snazi je do potpune uspostave BH ANSA-e.

Danas donesenom Uredbom se, ujedno, produljava primjena Pravilnika o utvrđivanju poslova u FEDCAD-u kojim se plaće uposlenih uvećavaju zbog posebnih uvjeta rada i odgovornosti.

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i UniCredit bank Austria AG, u iznosu od 3.229.012 eura, za realizaciju Projekta nabavke opreme i pružanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu.

Tako je za JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš" namijenjen iznosu od 2.449.491,50 eura, a Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 585.443,50 eura, kao i pružanje usluga kroz trening, edukaciju i servisiranje u iznosu od 194.077 eura, čime bi se omogućile kvalitetnije usluge i veća efikasnost.

Sredstva kredita odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 13 i grace periodom od četiri godine.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine, pod istim uvjetima, po Sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i UniCredit bank Austria AG, u iznosu od 2.185.092 eura, za realizaciju Projekta nabavke opreme za KJKP „Rad" d.o.o. Sarajevo.

Sredstva su namijenjena za nabavku opreme, odnosno specijalnih vozila za održavanje komunalne higijene na području Kantona Sarajevo.

Prijedlozi obje odluke upućeni su na konačno usvajanje Parlamentu FBiH.

Vlada FBiH je danas donijela Rješenje o dodjeli čina glavnog generalnog inspektora policije Draganu Lukaču.

Kako je poznato, Lukač je 6.12.2010. godine imenovan za direktora Federalne uprave policije na mandat od četiri godine, a čin mu se dodjeljuje počev od 7.12.2010. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.