BiH
0

Donesena odluka o potvrđivanju i objavi izbornih rezultata u BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu odluku o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora održanih 7. oktobra 2012. godine.

Izborni rezultati su potvrđeni za općinska vijeća u Federaciji BiH i skupštine opština u Republici Srpskoj, za skupštine gradova Bijeljina, Doboj i Trebinje, Skupštinu Brčko Distrikta, načelnike općina u Bosni i Hercegovini i za gradonačelnike Banja Luke, Prijedora, Bijeljina, Doboja i Trebinja.

Rezultati nisu potvrđeni za izborni nivo Istočni Drvar, Istočni Mostar i Vukosavlje jer su tu poništeni na pojedinim redovnim biračkim mjestima.

Iz CIK-a najavljuju da će ponovni izbori na tim mjestima biti održani 18. novembra.

Rezultati nisu potvrđeni za još osam izbornih jedinica jer se čekaju sudske odluke po žalbama.

To su: Gradiška (za skupštinu općine), Kotor Varoš (za načelnika i skupštinu općine), Bosansko Grahovo (za načelnika i skupštinu općine), Šekovići (za načelnika i skupštinu općine), Srebrenica (za načelnika i skupštinu općine), Milići (za načelnika i skupštinu općine), Prijedor (za skupštinu grada) i Banja Luka (za skupštinu grada).

Potvrđeni rezultati izbora bit će dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i objavljeni u službenim glasilima u BiH.

Potvrđeni rezultati su konačni i mogu se implementirati.

CIK će u utorak, 13. novembra, uručiti uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima, dok će uvjerenja novoizabranim vjećnicima odnosno zastupnicima u Skupštini Brčko Distrikta biti dostavljena posredno.

Naknadno će biti uručena uvjerenja u izbornim jedinicama za koje još nisu potvrđeni izborni rezultati.