BiH
14

Donacija Ars Aevija uručena učenicima Prve osnovne škole u Maglaju

FENA
Jednom gestom velike društvene odgovornosti Ars Aevi doprinosi naporima za obnovu nakon poplava koje su pogodile BiH. Čini to gledajući na mlade, podsjećajući da su obrazovanje, kultura i građanski angažman budućnost ove zemlje, kazao je danas ambasador Italije u BIH Ruggero Corrias povodom uručivanja uredske opreme i materijala koje je Ars Aevi donirao Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, teško oštećenoj u nedavnim poplavama.

Ovoj svečanosti prisustvovali su i osnivač Kolekcije suvremene umjetnosti Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić i direktor škole Admir Gracić.

Donacija je financirana sredstvima sakupljenim dobrotvornom prodajom Ars Aevijevih šalica "illycaffe", organiziranom tokom proslave Dana Republike Italije u junu pri Art Depou Ars Aevi u Sarajevu.

Vlada Italije, po hitnom postupku, pomogla je stanovništvu pogođenom poplavama u BiH, osiguravajući pomoć u vrijednosti od 300.000 eura.

Pomoć je distribuirana putem Međunarodnog crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije uz intervenciju od 70-ak volontera italijanske Civilne zaštite koji su djelovali u Bijeljini u danima nepogode.

Na Donatorskoj konferenciji u Bruxellesu u julu ove godine, Italija se obvezala na davanje podrške za obnovu u BiH od 1,2 miliona eura, namijenjenih projektima u korist poljoprivrede i malih poduzeća.

Kolekcija Ars Aevi broji 150 djela suvremene umjetnosti doniranih od brojnih umjetnika kao što su Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Beuys, Braco Dimitrijević i Joseph Kosuth.

Ars Aevi se predstavio i na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, a u junu ove godine je dvadeset godina postojanja proslavio izložbom "Ars Aevi in progress" u Muzeju "Pecci" u Milanu, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.