Kontroverzni zakon
8

Dom naroda u prvom čitanju usvojio Zakon o slobodi pristupa informacijama

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je u prvom čitanju usvojio Zakon o slobodi pristupa informacijama. Ovaj zakon je izazvao žestoke rasprave u Predstavničkom domu i kritike su upućene i Delegaciji Evropske unije u BiH zbog navodno nedovoljno jasnog stava.
Zakon je usvojen sa 10 glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim glasom. Protiv su glasali delegati SDA, DF-a i Stranke za BiH. Suzdržan je bio Želimir Nešković iz SDS-a dok su SNSD-ovci i HDZ-a bili za.

Da bi Zakon stupio na snagu neophodno je da bude usvojen i u drugom čitanju u istom tekstu i da ga u istom tekstu u oba čitanja usvoji i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Zastupnici u Predstavničkom domu će se o ovom zakonu glasati na nastavku devete sjednice koja će biti održana 22. augusta.

Prilikom rasprave u Predstavničkom domu, zastupnici su tvrdili kako je Delegacija EU zauzela javni stav o tome da zakon nije u skladu sa propisima Evropske unije dok su drugim kanalima komunikacije podržali usvajanje zakona.

Kako je Klix.ba saznao i nakon sjednice Predstavničkog doma iz Delegacije EU su pozvali zastupnike da podrže Zakon bez obzira na sporni član, a vezano za postupak žalbe.