BiH
0

Dom naroda PSBiH usvojio izmjene Zakona o upravnom postupku

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnom postupku.

Prijedlog ovog zakona tehnički poboljšava aktuelni zakon u dijelu u kojem se sada utvrđuje petogodišnji rok za poništenje rješenja koja su posljedica prisile, iznude, ucjene, pritiska ili druge nedopuštene radnje, umjesto jedne godine, kako je ranije bilo definirano.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH te Prijedlog zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o carinskoj tarifi BiH te Prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina također su usvojeni u prvom čitanju.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i prijedloge izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 31. januara do 31. jula ove godine s predloženim zaključcima.

Jednim od zaključaka obavezuju se sve nadležne institucije u BiH i druga tijela u BiH da Državnoj komisiji u što kraćem roku u skladu sa zakonom dostave ranije zahtijevanu dokumentaciju koja se odnosi na predmet revizije.

Također, predlaže se da Ministarstvo civilnih poslova ažurira centralnu evidenciju o osobama koje su stekle državljanstvo BiH putem naturalizacije i o tome podnesu izvještaj Vijeću ministara BiH.

Predlaže se i to da Ministarstvo civilnih poslova i druge institucije koje su dodjeljivale državljanstvo izvrše uvid u arhivu i izdvoje sve predmete - spise osoba, koje su porijeklom s područja van bivše Jugoslavije i osoba s područja Jugoslavije, a kojima je bh. državljanstvo dodijeljeno naturalizacijom, iste su predmet revizije, te izvijeste Državnu komisiju o broju predmeta.

Jednim od zaključaka definirano je da se Izvještaj, kao informacija, dostavi svim resornim ministarstvima koji su vodili prvostepeni postupak i donosili odluke o dodjeljivanju državljanstva BiH i nadležnim pravosudnim organima radi eventualnog nadležnog postupanja.

Delegati su danas prihvatili prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za rješavanje pitanja viška malog i lakog naoružanja i municije u BiH, te za rješavanje problema u radu Granične policije BiH.

Potvrđeno je imenovanje Ljerke Marić za direktoricu Direkcije za ekonomska pitanja te data saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i konvencija.