Ima li povrede vitalnog interesa?
0

Dom naroda PSBiH: Nije glasano o smjeni državnih ministara

Anadolija
Da li je uvrštavanje odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dva ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pitanje od vitalnog nacionalnog interesa za bošnjački narod u Bosni i Hercegovini u narednih pet dana odlučit će tročlana komisija tog doma.

Ukoliko komisija, sastavljena od delegata Borjane Krišto iz Kluba Hrvata, Halida Genjca iz Kluba Bošnjaka i Staše Košarca iz Kluba Srba, ne postigne saglasnost o zahtjevu troje od ukupno pet delegata iz bošnjačkog kluba, ovo pitanje će razmatrati Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Utvrđujući dnevni red današnje sjednice, većina u klubovima Hrvata i Srba nije podržala inicijativu većine delegata iz Kluba Bošnjaka da se uvrštavanje potvrđivanja odlukečelnika Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dvojice ministara i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz Stranke demokratske akcije, što je prethodno potvrdio Predstavnički dom, proglasi vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka u BiH. Za inicijativu su glasala tri delegata bošnjačkog kluba, Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović, svi iz SDA, koji su i podnijeli taj prijedlog. Klubovi hrvata i Srba su odbili inicijativu.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice, Genjac, Tihić i Kapetanović su podnijeli inicijativu da se o prijedlogu odluke o potvrđivanju odluke o smjeni ministara u Vijeću ministara BiH glasa po proceduri vitalnog nacionalnog interesa, uz tvrdnju da bi potvrđivanjem odluke bio povrijeđen vitlani nacionalni interes Bošnjaka.

Kao osnovu za inicijativu naveli su da se, uz ostalo, potvrđivanjem odluke o smjeni ministara sigurnosti i odbrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića „nanosi šteta bošnjačkom narodu u BiH“, jer bi se Vijeće ministara na neodređen vremenski period ostavilo bez ministara iz reda Bošnjaka.

"Legitimno je da se promijeni parlamentarna većina, ali ona treba legitimirati predsjedavajućeg i članove Vijeća ministara. To znači da predsjedavajući Vijeća ministara treba podnijeti ostavku", kazao je Genjac.

On je naveo da se prethodno treba riješiti imenovanje novih ministara, jer bi „nakon potvrđivanja ove odluke vrlo izvjesno bilo uslovljavanja imenovanja novih ministara, čime bi nastala dugotrajna nepopunjenost Vijeća ministara na štetu bošnjačkog naroda“.