BiH
14

Dom naroda danas nije ispunio drugi uslov Moneyvala, BiH prijeti crna lista

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je odlučivao o dva veoma bitna Prijedloga zakona od kojih je zavisilo da li če naša zemlja biti stavljena na crnu listu Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Prvi od dva Prijedloga, onaj koji se odnosi na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ekspresno je usvojen sa 12 glasova za i jednim suzdržanim. Međutim, sporan je bio drugi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Halid Genjac iz Kluba Bošnjaka kazao je da u Domu naroda nema spremnosti da se o ovom Prijedlogu raspravlja hitno i po skraćenoj proceduri.

Ovo je potvrdilo i glasanje delegata koji su sa dva za, devet protiv i dva suzdržana odbili raspravljati o ovom Prijedlogu zakona po skraćenoj proceduri što znači da će se o njemu raspravljati u reovnoj proceduri.

Na ovaj način, a protivno uputama Jana Kleijssena, šefa delegacije Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL), koji je kazao da se nada kako će oba zakona biti usvojena danas, Bosna i Hercegovina je produžila agoniju kada je riječ o stavljanju naše zemlje na crnu listu Moneyvala.

Da li će BiH biti stavljena na crnu listu sada zavisi od Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Već sutra se može očekivati saopćenje Moneyvala.