BiH
67

BiH u neizvjesnosti odluke MONEYVAL-a: Blokade iz Banje Luke srozavaju državu

Piše: Am. Dž.
Dom naroda Parlamenta BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od kojeg je zavisilo da li će BiH biti stavljena na crnu listu Financial Action Task Forcea (FATF).

Stavljanjem BiH na crnu listu, svako finansijsko poslovanje s BiH postaje objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti mnogo komplikovanije, jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Ipak, još uvijek nije poznato kako će Komitet eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) reagirati nakon što Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH nije usvojen.

"Šta će se dalje dešavati, mi ne znamo. Očekujemo reakciju MONEYVAL-a. Ne bih da špekuliram da li će BiH biti stavljena na crnu listu. Ono što znam jeste da je u proteklom periodu bilo izlobirano da će FATF čekati do danas i da neće slati saopćenje MONEYVAL-a ostalim zemljama svijeta. Ovo je sada jedna nova situacija", rekao je za Klix.ba Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

On naglašava da izmjene Krivičnog zakona BiH nisu usvojene, ali nisu ni odbačene.

"Te izmjene bi trebalo usvojiti u narednih deset do petnaest dana. Do tada ćemo i vidjeti kakva će biti reakcija MONEYVAL-a na novonastalu situaciju", rekao je Ćavar.

Analitičar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Zekerijah Smajić u razgovoru za Klix.ba kaže da nije optimističan da će u narednom periodu biti usvojene potrebne izmjene Krivičnog zakona BiH.

"Stavovi iz Banja Luke su jasni, a to je da se ni pod koju cijenu neće odustati od blokade izmjena Krivičnog zakona BiH. Zbog toga će BiH završiti na crnoj listi čime se nastavlja srozavanje države", rekao je Smajić.