BiH
27

Dokumentarac "Povratna karta za Prijedor" na France 24

FENA
Francuski TV kanal "France 24" emitirat će u nedjelju, 20. aprila, 17- minutnu dokumentarnu reportažu "Povratna karta za Prijedor".

Kako je navedeno u opisu reportaže, u proljeće 1992. godine kad je BiH proglasila nezavisnost, izbio je rat, srpske snage su preuzele kontrolu regije Prijedora. Svi nesrbi su svrgnuti s vlasti.

Hiljade stanovnika, uglavnom Bošnjaka i Hrvata su deportirani u tri logora: Omarska, u rudarskom kompleksu, Keraterm, tvornica keramike, i u selu Trnopolje, poznat kao trokut užasa. Brojni masakri su izvršeni, silovanja, mučenja i pogubljenja su bili svakodnevnica zatvorenika.

Izvedeno je etničko čišćenje u regiji Prijedora u kojem je bilo ukupno 3.000 žrtava.

Do sada je ekshumirano 2008 žrtava, identificirano i njihova tijela su predata porodicama. Oko 1.200 osoba se smatra nestalim i još se traga za njima u području Prijedora.

Dvadeset godina nakon rata Bosna i Hercegovina i dalje iskopava mrtve. Prošlog septembra, najveća masovna grobnicaje otkrivena u blizini Prijedora, na sjeverozapadu zemlje. Za jedne, rane prošlosti nisu zarasle, za druge, treba izbrisati prošlost.

Reportažu su realizirali Severine Bardon, Sebastien Lafargue, Olivier Marzin i Selma Baždalić.