Traže poštovanje
0

Doktori u Mostaru protestovali zbog neusvajanja Zakona o reprezentativnosti

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je danas proteste u Mostaru.

Ono što doktori traže je usvajanje Zakona o reprezentativnosti sindikata koji bi im omogućio da se bore i zastupaju svoja prava, odnosno doktor bi mogao zastupati doktora, a ne nužno ostali uposleni u zdravstvu kao što je do sada bio slučaj.

Navode i kako su dobili informaciju da je ovaj zakon danas konačno usvojen u Vladi Federacije BiH ali s obzirom na to da ne znaju u kojem obliku je usvojen ne znaju ni da li će im takav zakon odgovarati.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid je rekao da je Vlada FBiH bila dužna usvojiti ovaj zakon još prije četiri godine s obzirom na to da je odavno "napisan, dogovaran, ispregovaran".

Ovo su treći izbori koje ovaj sindikat organizuje s nadom da će ostvariti svoje ciljeve, a posljednji protesti koji su bili zakazani u Sarajevu, su otkazani zbog uporednog održavanja još jednog protesta i potencijalnog kršenja epidemioloških mjera u slučaju održavanja.