"Trebinjeprevoz"
0

Dok radnici gladuju, pojedinci se bogate na imovini preduzeća

Piše: A. Panjeta
Poslije višednevnog štrajka glađu u holu Opštine Trebinje koji je nakon što ih je načelnik istjerao nastavljen ispred zgrade, radmicima "Trebinjeprevoza" obećano je da će se vrlo brzo raspravljati o njihovim zahtjevima. Štrajk je u januaru okončan, ali do danas o problemima radnika nije raspravljano.

Predsjednik sindikata "Trebinjeprevoza" Vaso Bašić koji je tada štrajkovao sa predstavnikom malih dioničara Radivojem Rikalom, kaže za Sarajevo-x.com da iako su dobili obećanje da će se o njihova tri zahtjeva razgovarati prvom prilikom, do sada ih niko nije ni spomenuo. Za situaciju u kojoj se našlo njihovo preduzeće okrivljuju rukovodstvo opštine, a najodgovornijim smatraju načelnika Dobroslava Ćuka.

"Nedavno je održana sjednica Skupštine opštine, i niti su naši zahtjevi bili na dnevnom redu, niti je dopušteno da se o njima raspravlja pod poslaničkim pitanjima. Bojim se da nam ne ostaje ništa drugo nego da sredinom aprila, ako se do tada ništa ne desi, ponovo dođemo pred opštinu i ovako narušenog zdravlja štrajkujemo glađu", kaže nam Bašić dodajući kako se boji da je tajkunsko-kriminalni klan u Trebinju iza svega i kako su radnici tu samo "kolateralna šteta".

Bašić kaže kako su radnici očekivali da se na skupštini nađu njihovi zahtjevi: zakonito postupanje u slučaju "Trebinjeprevoza", smjena zamjenika načelnika Zorana Sorajića koji je i predsjedavajući Komisije za prevazilaženje problema u "Trebinjeprevozu" preko koje se opština direktno miješa u imovinsko-pravne odnose u firmi, kao i smjena načelnika odjeljenja za inspekcijske poslove Milidraga Čorlije i načelnice odjeljenja za prvredu Željke Kraljević.

"Nas najviše boli to što je autobuska stanica zatvorena, radnici nemaju kore hljeba dok od naših poslovnih prostora pojedinci ubiru 15.000 maraka mjesečno! Prostor samoposluge od 460 kvadrata na sumnjiv način su prebačene u posjed kompanije AD Travunija, a na spratu je diskoteka "Sky" u kojoj se okupljaju svakakvi tipovi. S druge strane, stanica izgleda kao Haiti poslije potresa", kaže Bašić.

Tvrdi kako situaciju dodatno komplicira činjenica da su u sve upleteni interesi više moćnih interesnih grupa i da se radi o milionskim iznosima koji završavaju u njihovim džepovima.

"Postavljamo javno pitanje načelniku Ćuku: Da li svojim postupcima amnestira tajkunsko-kriminalne grupe Trebinja za koje svi u gradu znaju a o kojima se ćuti, i da li amnestira grupu Darka Eleza za čije ljude se priča da u svemu imaju prste?", ogorčen je Bašić koji kaže da je sudbina radnika "Trebinjeprevoza" koji žive u vrlo teškim uslovima sve neizvjesnija.