Sulude ideje
104

Dok BiH pokušava ispunit uslove EU, Košarac hvali BRICS i tvrdi da Zapad nije jedina opcija

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) ponovo je promovirao ideju pristupanja Bosne i Hercegovine BRICS-u te kritikovao Zapad kojeg je optužio da nudi "šarene laže".

"BRICS ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, o čemu svjedoči činjenica da su brojne zemlje pokazale zainteresovanost za pristupanje ovoj organizaciji. Zagovornik sam članstva BiH u BRICS-u, jer je riječ o uniji prijateljskih država koje promovišu politički dijalog i ekonomsku saradnju, otvaraju nova tržišta, omogućavaju pristup novim tehnologijama i slično", napisao je Košarac.

Podsjetio je da je prošle godine u Vijeću ministara BiH predlagao inicijativu za pokretanje procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u BRICS-u, i naveo da u FBiH nema hrabrosti i razumijevanja za tu priču.

"Političke predrasude i poltronizam dijela FBiH sasvim sigurno vode u jednosmjernu ulicu. Sarajevo čak ne želi ni da otvoreno razgovaramo o BRICS-u, jer još uvijek vjeruje u šarene laže Zapada. Sasvim je jasno da Srpska neće dozvoliti da bude taoc ovakvih fantaziranja o Zapadu kao jedinoj i isključivoj opciji. Srpska želi saradnju sa zemljama BRICS-a i upravo kretanje prema ovoj uniji pokazuje odgovornu politiku Srpske i predsjednika Dodika lično", poručio je Košarac.

Zanimljivo je da poruke zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara dolaze u trenutku dok ističe vrijeme za ispunjavanje uslova za otvaranje pregovora sa EU, a njegov stranački šef Milorad Dodik je za sada već izvjesno neispunjavanje uslova već pokušao da optuži koalicione partnere iz Trojke.

Teza da Zapad nije jedina opcija koja dolazi iz usta ministra koji pokriva i resor vanjske trgovine posebno je bizarna kada se zna da je Evropska unija daleko najznačajniji trgovinski partner te da su države EU najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu.