BiH
7

Dogs Trust pozvao sve vlasnike da dovedu pse na besplatnu sterilizaciju

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Nigel Casey i Anel Bećirović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Organizacija Dogs Trust BiH u mjesecu novembru organizuje drugu akciju sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednicama koji imaju hranitelje.

Bitno je istaći da je sterilizacija pasa potpuno besplatna, a da psi koji žive na ulici dobiju i druge tretmane. U prethodnoj akciji Dogs Trusta sterilizirano je 3.000 pasa.

"Nije na nama iz Britanske vlade da kažemo kako bi ova zemlja trebala riješiti problem pasa lutalica, to je na Parlamentu BiH i nadam se da će odluka koju donese ovaj put predstavljati održivo rješenje ovog problema s odgovarajućim resursima. Ovo je pitanje koje se tiče cijelog društva, jer psi nisu slučajno završili na ulici, te će prestati kada vlasnici budu u potpunosti odgovorni za svoje pse", rekao je Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH.

Akcija će biti provedena na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, a prednost ovaj put imaju vlasnički psi. Razlog tome je, kako je rekao Anel Bećirović, vođa projekta Dogs Trust BiH, što je od 13.000 pasa u domaćinstvima sterilisano samo 17 posto, a to je glavni izvor problema.

"Izmjene Zakona o zaštiti životinja, kojima je predložena eutanazija, nije rješenje, jer je eutanazija pet puta skuplja od sterilizacije. Sadašnji zakon je dobar, ali ga treba bolje implementirati, jer do sada nije bilo tako i situacija je eskalirala. Otkako smo uradili prošlu akciju sterilizacije brojali smo ponovo pse u gradu Sarajevu i situacija stagnira", rekao je Bećirović.

Ambasador Casey kazao je kako je u Velikoj Britaniji zakon o psima vrlo strog, a psi koji budu pronađeni na ulici, ukoliko im ne otkriju vlasnika, budu smješteni u azil, odakle se udomljavaju.

"Prema zakonu pas se ne može eutanizirati ako nije poršlo sedam dana, no sve veći broj lokalnih zajednice odbacilo je mogućnost eutanazije i čine sve što je u njihovoj mogućnosti da udome psa. Eutanaziji pribjegavaju samo u slučaju da je pas teško bolestan i veoma agresivan te da mu se ne može drugačije pomoći, inače je to posljednje sredstvo", dodao je.

Prema novim izmjenama Zakona o zaštiti životinja u BiH predlaže se da psi mogu biti u azilu najviše 15 dana, nakon čega će, ukoliko ne budu udomljeni, biti eutanizirani. Nevladine organizacije i udruženja ustali su protiv ovoga kazavši kako bi Zakon sa takvim izmjenama bio potpuno neprovodiv, neefikasan i skup, te da bi ozvaničio masovna ubijanja.

Dogs Trust, čiji je promotor i poznati bh. glumac Enis Bešlagić, koji je i sam udomio psa s ulice, pozvao je sve vlasnike da dođu za vrijeme akcije i besplatno sterilišu svoje pse.