BiH
0

Na području Sarajeva besplatno steriliziran 781 pas

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dogs Trust BH objavio je danas da je tokom akcije besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednici koja je provođena tokom novembra u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu steriliziran 781 pas, od kojih 586 vlasničkih i 195 pasa iz zajednice.

Ovo je druga akcija besplatne masovne sterilizacije pasa ove godine, koje Dogs Trust BH u cijelosti organizira i finansira. Sama aktivnost se odvijala u devet registriranih veterinarskih stanica u KS-u i Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Dogs Trusta.

"Drago nam je da smo uradili ovako veliki broj sterilizacija, time spriječivši pojavljivanje znatnog broja novih uličnih pasa, te da smo u vrijeme finansijske krize mogli pomoći velikom broju odgovornih vlasnika da se na ispravan način brinu o svojim ljubimcima", kazao je menadžer projekta Dogs Trust u BiH Anel Bećirović.

Bećirović je podsjetio da je u toku 2013. Dogs Trust putem svojih akcija besplatne sterilizacije i edukacije veterinarskog osoblja do sad sterilzirao 4.294 psa, te, dodao da je, time spriječio okot oko 40.000 neželjenih kučića koji bi u najvećoj mjeri završili na ulici.

Dogs Trust smatra da je sterilizacija jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera upravljanja populacijom pasa.

Uz korištenje koncepta "uhvati-steriliši-vakciniši-pusti" za ulične pse, uz sterilizaciju vlasničkih pasa te uz primjenu ostalih propisa Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na kvalitetan, efikasan, ekonomičan i dugoročan način se može riješiti problem uličnih pasa.

Dogs Trust planira i u nastavku svog projekta organizovati akcije masovne sterilizacije, a odgovorne vlasti poziva da u najskorijem roku pristupe cjelovitoj primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.