BiH
0

Dogovorena partnerska saradnja u pripremi i provođenju konkursa za udžbenike

FENA
Na inicijativu Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH, federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić sazvala je sastanak sa članovima ovog udruženja, dopremijerom FBiH Gavrilom Grahovcem, ministricom obrazovanja Zeničko- dobojskog kantona Zdenkom Medržan i stručnim savjetnikom u Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo Sretkom Žmukićem.

Razgovaralo se o saradnji u pripremi i provođenju konkursa za udžbenike i odluci Vlade FBiH da učenicima osnovnih škola, u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, osigura besplatne udžbenike za narednu školsku godinu.

Komunikacija između Ministarstva i izdavača praktično se odvijala samo putem Vijeća za usklađivanje udžbeničke politike kroz provođenje javnog konkursa za pribavljanje rukopisa udžbenika, priručnika i radnih listova za određene razrede.

Kako je saopćeno iz Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH, ovaj sastanak je bila prilika da se sve nejasnoće razjasne i dogovori partnerska saradnja.

Direktori izdavačkih preduzeća Sarajevo publishing, Bosanska riječ, Svjetlost i Tugra (Sarajevo), Vrijeme (Zenica), te Nam i Denfas (Tuzla) informirali su domaćine o problemima proizvodnje i distribucije udžbenika.

Dogovoreno je da se ovakvi sastanci održavaju periodično, prema potrebi, kako bi se uspješno realizirali budući projekti vezani za udžbeničku politiku.

Budući da će distribucija besplatnih udžbenika za osnovne škole biti zahtjevan i komplikovan posao, dogovoreno je da se sve eventualne teškoće koje bi se mogle pojaviti u realizaciji ovog važnog projekta rješavaju sporazumno, saopćeno je.