BiH
51

Dogovor nije postignut: Bošnjačka djeca neće pohađati nastavu do daljnjeg

Piše: T. Č.
Bojkot nastave učenika bošnjačke nacionalnosti u osnovnim školama RS-a se nastavlja, s obzirom da ni na današnjem sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević s predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika iz škola u RS-u nije postignut dogovor.
Dane Malešević (Foto: Klix.ba)
Dane Malešević (Foto: Klix.ba)

Sastanku su pored roditelja iz Kotor Varoši i Konjević-Polja, koji se već duže vrijeme bore zbog nemogućnosti izučavanja nacionalne grupe predmeta, prisustvovali i roditelji iz drugih opština u RS, Dubrava, Janje, Žepe, te roditelji djece iz područnih škola kod Zvornika.

"Zahtjevi roditelja iz svih opština se svode na isto, a to je uvođenje nacionalne grupe predmeta i insistiranje na nazivu jezika bosanski, što mi trenutno ne možemo prihvatiti jer u Ustavu RS piše da je to jezik bošnjačkog naroda, a ne bosanski jezik", istakao je Malešević.

Naveo je i da u Ustavu Federacije BiH stoji da je to bosanski jezik, ali da u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona stoji bošnjački jezik i da u ovim kantonima to ne predstavlja problem.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Malešević je rekao će već iduće sedmice biti nastavljeni razgovori i sa roditeljima i sa predstavnicima vlasti iz reda bošnjačkog naroda, sa potpredsjednikom i poslanicima, ali i da postoji inicijativa da najodgovorniji ljudi u RS-u zauzmu i politički stav o ovom pitanju, nakon čega će se konkretno znati hoće li se ići na izmjenu Ustava RS-a.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je rekao da se priča o jeziku politizuje i da na njoj neki grade karijeru.

"Roditelji bošnjačke djece ne prihvataju ništa osim bosanskog jezika i kako sam ih razumio djeca neće pohađati nastavu do daljnjeg", rekao je Salkić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodao je da se razgovaralo i o mogućnosti da bude uvedena nacionalna grupa predmeta uz naziv "jezik bošnjačke nacionalnosti", ali i "jezike srpske i hrvatske nacionalnosti", a da djeca i roditelji biraju koji će naziv biti upisan u knjižice i svjedočanstva, ali i o uvođenju vjeronauke u sve škole.

Današnjem sastanku prisustvovala je i delegacija OEBS-a, direktor predagoškog zavoda RS Predrag Damjanović, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Ramić, te roditelji bošnjačke djece iz nekoliko opština u RS.