BiH
132

Nastavlja se bojkot nastave u Zvorniku: Spremni smo i na građansku neposlušnost

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti područnih škola iz Zvornika danas su razgovarali sa nosiocima vlasti na državnom i entitetskim nivoima o problemu onemogućavanja izučavanja grupe nacionalnih predmeta i bosanskog jezika u osnovnim školama u Republici Srpskoj.

"Najbitniji zaključak koji smo donijeli danas jeste da mi nećemo našu djecu slati u školu, dakle nastavlja se bojkot nastave do daljnjeg", kazao je za Fenu predstavnik roditelja, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić.

Trenutno najveći problem, kako je dodao, jeste što Pedagoški zavod i direktori škola onemogućavaju djeci da uče grupu nacionalnih predmeta i bosanski jezik.

Skupu koji je održan u u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, po njegovim riječima, prisustvovali su predstavnici roditelja iz škola u Snagovu, Liplju, Donjoj Kamenici, Kula Gradu, na Diviču i škole u Križevićima koji su razgovarali sa potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem, državnim poslanikom Sadikom Ahmetovićem, te federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem.

"Također smo donijeli zaključak da se naši politički predstavnici u roku od sedam dana susretnu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i resornim državnim ministrima Adilom Osmanovićem i Semihom Borovac te traže sastanak PIC-a kako bi se OHR očitovao o tom pitanju", dodao je Čivić.

Zaključeno je i da će politički predstavnici Bošnjaka u RS-u nastojati dogovoriti sastanak sa direktorom republičkog Pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem, ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Danetom Maleševićem, kao i sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da bi im ponudili konkretna rješenja ovog problema.

Najavio je da će u toku iduće sedmice biti uspostavljeno koordinaciono tijelo roditelja djece bošnjačke nacionalnosti sa cijelog prostora RS-a tako da će, kako je naglasio Čivić, u narednom periodu djelovati jedinstveno na cijelom prostoru Republike Srpske.

"Nećemo odustati od naših zahtjeva, a ukoliko se problem ne riješi spremni smo i na građansku neposlušnost u ovom entitetu", dodao je Čivić.