O NATO putu
125

Dodik: Zahvalan sam partnerima iz bošnjačke političke elite, vojna neutralnost nije upitna

D. Be.
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost partnerima , kako je kazao, iz bošnjačke političke elite jer su ukazivali na to da nema članstva u NATO-u bez pristanka Republike Srpske. On je poručio da Program reformi ne predviđa članstvo u NATO savezu.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a kazao da je postignut dogovor sa koalicionim partnerima u RS-u da se pripremi kompletna i opsežna informacija po pitanju Programa reformi koja je usvojena na Predsjedništvu BiH i o tome će obavijestiti Narodnu skupštinu Republike Srpske.

"Taj dokument nije još aktiviran. Tek će se aktivirati kada se izabere Vijeće ministara i tek onda možemo razgovarati o njemu, kada bude dostupan, jer će do tada sve biti spekulacije", dodao je.

On je kazao da su predstavnici iz RS-a uspjeli dokument ANP-a sa 150 stranica zamijeniti i iz tog sadržaja izbaciti razne reforme, poput one o policiji. Kaže da Program reformi nije Godišnji nacionalni program (ANP).

"Zahvalan sam partnerima iz bošnjačke političke elite koji su u prije ovoga ukazivali na to da ako nema volje Srba i RS-a neće biti ni članstva u NATO-u. To je na neki način ugrađeno jer nema prejudiciranja članstva i za to treba nova odluka. Ali o tome ćemo pričati kada bude dokument aktivan i javno dostupan", rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istakao da vojna neutralnost RS-a nije upitna i da je taj entitet vraćen kao faktor odlučivanja o "tim integracijama, kakve god bile".

On je kazao da će do aktivacije ovog dokumenta dostaviti kao dokaz činjenice da Program reformi nije suprotan politici vojne neutralnosti RS-a i da za to postoje dokazi.

Dodik je istakao da je Izvršni komitet njegove partije pozdravio odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, čime je odblokirano formiranje vlasti na nivou BiH.

Lider SNSD-a je rekao da bi već 4. ili 5. decembra trebalo da bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da bude potvrđena kandidatura predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji. On je naveo da bi do Nove godine trebalo da bude formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Sjednici, koja je održana u prostorijama Sekretarijata Glavnog odbora SNSD-a, prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković i Nebojša Radmanović, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Igor Žunić, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac, generalni sekretar stranke Luka Petrović, te član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Stevandić, te poslanici u ovom domu Obren Petrović i Nenad Nešić.