Nakon današnjeg sastanka
101

Dodik "uzvratio" Trojci: Svi zakoni iz 14 prioriteta EU skinuti s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH skinut je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH.
Također, iz predloženog dnevnog reda sjednice objavljenog na web stranici Vijeća ministara, izdvojen je Nacrt zakona o sudovima, kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i EU o operativnim aktivnostima koje je provela Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Za pretpostaviti je da je ovaj potez Dodikovih ministara u Vijeću ministara BiH zapravo svojevrsna "odmazda" zbog toga što na današnjem sastanku vladajuće koalicije na državnom nivou nije usvojen prijedlog SNSD-a da Apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Banjoj Luci.

Naime, predstavnici stranaka Trojke koji su učestvovali u današnjim pregovorima u Sarajevu nisu se složili da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banjoj Luci, predloživši da to bude na nekoj drugoj lokaciji u bh. entitetu RS. Dodik je to odbio, nakon čega je na press konferenciji rekao da su "pregovori propali".

Podsjećamo, zakoni koji su danas skinuti sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH dio su 14 prioriteta Evropske unije. Dodik je ranije govorio da usvajanje ovog zakona samo može ići "u paketu sa zakonom o sudovima", koji je također iz spomenutih 14 prioriteta.