Želi saradnju s Nikolićem
0

Dodik: Tadić više ne smije da oklijeva

FENA
Boris Tadić nije zaslužio izborni poraz. Savjetujem mu da, ako je već riješio da formira vladu, to onda učini bez oklijevanja, kazao je za beogradske Novosti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Tako će moći da unese novu energiju i da pokaže jasnu namjeru da stabilizuje Srbiju. Ukoliko ne bude mogao da napravi snažnu i efikasnu vladu, bolje mu je da ode u opoziciju. Vrijeme će u tom slučaju pokazati da su Tadić i DS, koja kao i sve stranke na svijetu ima svojih slabosti, ipak, najbolji mogući izbor", kazao je Dodik u intervjuu Novostima.

"Novom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću stojim na raspolaganju za svaku saradnju koja je u interesu jačanja Srbije i Republike Srpske. To se posebno odnosi na primjenu specijalnih veza i dalju integraciju naših 'dviju država'", rekao je Dodik.

O šansama da u budućoj vladi bude i LDP, čiji su stavovi da je RS genocidna tvorevina, Dodik kaže: "Stavove kakve zastupa Čedomir Jovanović birači su odbacili na izborima. U Srbiji živi veliki broj građana porijeklom s prostora Bosne i Hercegovine, koji dobro razumiju situaciju sa obje strane Drine. Ne vjerujemo ni u priče da je bilo ko u Srbiji spreman da napusti Republiku Srpsku i njen narod."

Na pitanje hoće li Srbija, s novim predsjednikom, moći biti garant jake Republike Srpske, odgovorio je: "Nas interesuje jaka Srbija. Mi želimo jaku Srbiju, i njome se ponosimo. S takvom maticom i Republika Srpska je jača i posvećena ostvarenju zajedničkih nacionalnih ciljeva. Protekle dvije decenije nisu bile pravedne prema Srbima na Kosovu, BiH, Hrvatskoj... Mi smo bili cilj zlih planova usmjerenih na rasparčavanje našeg naroda."

Dodao je da "ako bilo ko u Srbiji zapostavi odnose sa RS-om, Banja Luka će opominjati na loše rezultate takve politike. Podsjećam da su se takve poruke već čule u Beogradu."