Predsjedništvo BiH
53

Dodik sutra prvo s američkim senatorima, a onda ide na skup u Banju Luku

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedništvo BiH sutra će primiti delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a kako Klix.ba saznaje pozivu će se odazvati i Milorad Dodik.

To znači da će član Predsjedništva BiH, čovjek pod američkim i britanskim sankcijama, prvo razgovarati sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, a u poslijepodnevnim satima će nazočiti skupu u Banjoj Luci koji formalno organizuje Boračka organizacija RS-a povodom odluke visokog predstavnika RS-a i sankcija koje su uvedene zvaničnicima tog bh. entiteta.

Delegaciju SAD-a predvodi senatorica Jeanne Shaheen (demokrata), predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage. Uz nju, delegaciju čine senatori Chris Murphy (demokrata) i Thom Tillis (republikanac). Senatori Shaheen i Tillis, također, su i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.

Uoči dolaska u BiH, američki zvaničnici su večeras boravili u Beogradu gdje su razgovarali, između ostalog, i sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka je saopćeno da Sjedinjene Američke Države očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Europske unije.

U sklopu dolaska na Balkan, senatori posjećuju Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.