Izbori 2010.
0

Dodik, Špirić i Mićić predsjednički kandidati?

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Priča o kandidatu za predsjednika Republike Srpske /RS/ u vladajućoj koaliciji svela se na dva imena, i to predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i funkcionera ove stranke Nikolu Špirića, dok se ovom mjestu potajno nada i lider DNS-a Marko Pavić čije su šanse simbolične, pišu sutrašnje "Večernje novosti".

Glavni kandidat opozicije u RS za predsjednika Srpske je potpredsjednik SDS Mićo Mićić, potvrđeno je listu iz više izvora. Na ovo mjesto ''puca'' i potpredsjednik SDS Ognjen Tadić, ali sa mnogo manjim šansama.

Kandidat vladajuće koalicije u RS za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH  vjerovatno  će   ponovo     biti Nebojša Radmanović /SNSD/,  a njemu bi trebalo da se  suprotstavi lider PDP Mladen Ivanić, kao  kandidat  koalicije opozicionih partija.  

Generalni sekretar SNSD Rajko Vasić rekao je da mogućnost da Dodik bude kandidat za predsjednika Srpske nije isključena, što važi i za Špirića. ''Sve su opcije još u igri. Zasad mogu da kažem da su obavljeni preliminarni razgovori članova koalicije, ali je rano konkretno govoriti o imenima kandidata'', rekao je Vasić.

Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da je nedavna pobjeda kandidata koalicije opozicionih partija u RS za načelnika Bileće jasan putokaz kako treba raditi i na narednim izborima. ''SDS će imati sigurno jednog od zajedničkih kandidata'', poručio je Bosić.

Poslije izbora do promjene bi moglo doći i na čelu parlamenta RS, a na ovo mjesto već duže vrijeme ''pikira''  lider Socijalističke partije Petar Đokić.