Zahtjev iz SNSD-a
137

Dodik smatra da glavni pregovarač treba biti iz RS-a iako većina građana tamo ne želi u EU

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da glavni pregovarač Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom treba da bude iz RS-a. Paradoks je što većina građana iz RS-a na anketama nije izrazilo pozitivan stav prema ulasku u Uniju.

Dodik je nakon sjednice SNSD-a naglasio da ova stranka podržava evropski put.

"Pozdravljamo to što je najavljen pregovarački status. Očekujemo da zalaganja naše partije za taj evropski put budu prepoznata", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je na Izvršnom komitetu SNSD-a naglašeno da je potrebno potpuno poštovanje mehanizma koordinacije, te istakao da smatra da Republici Srpskoj treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača.

"Ministar je Bošnjak, zamjenik je Hrvat. Zadovoljeni su svi u pregovaračkom procesu kada je riječ o Federaciji. Mi ćemo to tražiti", naveo je Dodik.

Rekao je da je SNSD oduvijek bio za rješavanje 14 prioriteta u paketu.

"Zakon o Ustavnom sudu je dio tih prioriteta i na rješavanju pitanja sastava Ustavnog suda insistiramo", rekao je Dodik.

Kaže da su odnosi na globalnom nivou vrlo složeni.

"A u RS smo itekako svjesni toga. U regionu ne postoje okolnosti i faktori koji bi mogli dovesti u pitanje sigurnost u RS-u. Želim da pohvalim policiju RS-a", rekao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD je zaključio da je SNSD snažna politička partija koja će u svim gradovima i opštinama ponuditi svoje kandidate, naveo je Dodik.

Inače, prema dosadašnjim iskustvima zemalja u pregovorima sa EU, uvijek je bilo potrebno odrediti jednu centralnu kontakt tačku, a ta osoba je po pravilu ministar za evropske integracije - ministarstvo koje mi nemamo. No, najbliže tome bilo bi ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Konakovićem.

S obzirom na to da pregovarački tim uvijek vodi član vlade, među ministrima iz RS-a preostanu ministar sigurnosti Nenad Nešić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministar finansija Srđan Amidžić.