Nisu po njegovom
106

Dodik se miješa i u rad pravosuđa RS-a: Razmislit ćemo da li nam trebaju takvi tužitelji

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Od člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika javnost je navikla da se miješa u rad Tužilaštva BiH i relativizira rad bh. pravosuđa, no posljednjih dana njegovi udari idu i na pravosuđe entiteta Republika Srpska.
Dodik je danas komentarišući tužitelje iz Prijedora i njihove kolege iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, rekao da najmanje što bi mogli uraditi jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga.

"Ukoliko se ne povuku sami, razmislit ćemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci. I znam, opet će neko reći da se miješam u posao koji nije moj, ali isto tako znam da ove ubice nisu uhapšene da bi se i te kako našao neko ko bi meni postavio pitanje kako još nisu pronađeni", rekao je Dodik.

On je dodao da bi policija mogla pokrenuti istragu o eventualnoj sprezi tužitelja i ubica u slučaju ubistva načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića.

S druge strane Udruženje tužitelja Republike Srpske najoštrije je osudilo, kako su naveli, neargumentovane i neprimjerene napade Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH na tužitelje Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužitelje u cijeloj Republici Srpskoj.

Naglasili su da se Dodik direktno umiješao u istragu te javno iznosio detalje čime je ugrozio rad tužitelja na ovom slučaju, ali i njihovu sigurnost.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su u okviru istrage započete 21. marta ove godine na rasvjetljavanju ubistva Radenka Bašića, 26. na 27. mart lišili slobode i izvršili kriminalističku obradu nad 20 osoba.