BiH
0

Dodik: RS nije odgovoran za blokade u BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da taj entitet nije odgovoran za blokade u BiH te da takvi stavovi navedeni u izvještaju koji se razmatra na redovnom januarskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope nisu ništa novo, ali ni ne predstavljaju, kako kaže, bitnu stvar.

"„Mislim da je svakom objektivnom ko posmatra situaciju u BiH veoma jasno da blokade nisu bile od RS-a. Oni mogu da misle šta hoće i pišu u tim rezolucijama šta hoće", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdivši da te rezolucije "više niko ni ne čita i sva priča se završi za dva-tri dana" i nakon toga se tih dokumenata više "niko i ne sjeća".

Navodeći da se RS optužuje "već po navici", on je dodao da su "objektivne analize" govorile o zastoju u funkcioniranju FBiH te "neustavnog izbora Federalne vlade".

To je, navodi, "ključno pitanje koje se dogodilo u proteklom periodu", ali da "neki ostrašćeni ljudi zadržavaju stereotip iz prošlosti po kojem se samo prepisuje priča o RS-u".

"Sada treba priznati da su njihovi miljenici FBiH i Bošnjaci problematični u tom dijelu i da su formirali vlast na nelegalan način, nametnutom odlukom visokog predstavnika. Vlada FBiH formirana je bez parlamentarne većine koja očigledno ne može da osigura svoj legitimitet i tu je ključni problem", kazao je Dodik.

Podsjetio je i da je problem u FBiH bio da, ako nema Vlade FBiH neće biti ni budžeta i tako, a sada „su to neki pokušali i na nivou BiH s ovom pričom o budžetu institucija da bi napravili istu situaciju, ali što nije bilo moguće.

Komentirajući sinoćnji sastank s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, Dodik je kazao da njegova stranka i HDZ imaju zajedničke stavove o mnogim pitanjima o Vijeću ministara, te usvajanju potrebnih zakona i o budžetu bh. institucija.

Bilo je riječi, kazao je, i o izmjenama i dopunama Izbronog zakona BiH, a upoznao je Čovića i o stavovima RS-a da zatraže ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, na čiji rad ima primjedbe i predsjednik HDZ-a, ali nije mogao da potvrdi da li će podržati tu inicijativu SNSD-a i SDS-a.

"Zahvalio sam Čoviću i HDZ-u što su bili na proslavi Dana Republike Srpske", dodao je on.

Dodik nije želio da posebno komentira pisanje nekih medija u RS-u, da su, navodno, istražioci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH juče su po nalogu Ministarstva sigurnosti ušli u Ministarstvo vanjskih poslova (MIP) BiH i počeli provjeru tvrdnji da se u toj instituciji po nalogu ministra Svena Alkalaja intenzivno uništavaju dokumentacija i tajni podaci.

"Vidjećemo šta će biti", dodao je Dodik.