BiH
4

Dodik protiv ulaska srpskih stranaka u lokalnu vlast Srebrenice

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poziva srpske stranake da ne učestvuju u konstituiranju Skupštine općine Srebrenica, te traži da se izbori za tu lokalnu zajednicu ponovo održe, izjavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodika.

On je ponovio tvrdnje o neregularnosti lokalnih izbora u Srebrenici.

"Očigledno je da su upravo oni koji su prijavili mjesto prebivališta u Srebrenici nekoliko sedmica prije izbora i odjavili se iz ove općine nakon njih, opredijelili glasanje i to posmatramo kao neku vrstu prevare", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i potvrdio da SNSD neće pristupiti konstituisanju Skupštine općine Srebrenica i poziva i druge stranke iz Koalicije za RS da to ne učine.

Dodik je također dodao da je pomenutim, kako tvrdi, malverzacijama “ugrožen legitimitet izbornog procesa”. Komentirao je i zahtjev za demilitarizaciju BiH, koji je u formi inicijative uputio u entitetski parlament, ponovivši tvrdnju da su “Oružane snage BiH nepotrebne čitavoj BiH, a posebno RS”.

"BiH treba demilitarizirati i elimirati bilo kakvu militarizaciju društva, jer je to najbolja sigurnost za sve, a da bi se to desilo potrebna je i politička snaga drugog entiteta, FBiH", rekao je Dodik. On je dodao da je sa SDP-om razgovao o mogućnosti da ovu inicijativu podrže u Federaciji BiH, ali još nije ništa dogovoreno, jer, kaže, oni čekaju da se pojavi cjelovita inicijativa.

Dodik je danas o tom pitanju, sporazumu SNSD-SDPBiH i drugim aktulenim pitanjima danas razgovarao na sastanku s glavnim i odgovornim urednicima medija u RS-u, a što je nazvao redovnim kontaktima radi međusobnog informisanja o najvažnijim političkim pitanjima i stanju u pojedinim medijskim kućama.