BiH
0

Dodik posjetio vladiku Jefrema

FENA
Njegovo preosveštenstvo, vladika banjalučki Jefrem, danas je, na Veliku subotu, primio premijera Republike Srpske Milorada Dodika s kojim je posjetio banjalučki hram Hrista Spasitelja.

Na Vaskrs, u nedjelju, vladika banjalučki Jefrem, služit će arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da je Vaskrs vrijeme za dodatno okupljanje oko crkve i tradicionalnih vrijednosti, ali i vrijeme za traženje dobrog u ljudima.

On kaže da je Srpska pravoslavna crkva danas važan društveni faktor.

„Crkva je našla svoju ulogu i mjeru u ovom društvu i ona je kod Srba najvažniji ne samo društveni, već i kulturni, pa i politički faktor. Samo odmjerena briga za narod, njegovu tradiciju, kulturu i opstojnost na ovim prostorima može dovesti do toga da narod tako doživljava crkvu“, kazao je entitetski premijer.

Ponovio je i da je RS njegov osnovni prioritet, te „da gubitak nadležnosti koje RS sada ima, može je odvesti u novu istorijsku situaciju u kakvoj su danas kosovski Srbi“.

Uz međusobno poštovanje, dodao je, u RS ima mjesta i za druge narode i oni su dobrodošli.

Vladika banjalučki Jefrem rekao je da je posjeta Hramu Hrista Spasitelja organizirana da bi se premijer RS-a na licu mjesta uvjerio kako teku radovi na izgradnji hrama, ali i da ponudi pomoć.