BiH
0

Dodik: PIC nije adekvatno vrednovao napredak u BiH

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik smatra da Vijeće za implementaciju mira (PIC), koji je zasjedao protekla dva dana u Sarajevu, napredak u BiH nije adekvatno vrednovao.

Dodik je o ovim pitanjima danas u Banjoj Luci razgovarao s ambasadorom SR Njemačke u BiH Michaelom Schmunkom, kao i o predstojećim aktivnostima BiH na realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz Vlaidnog Biroa za odnose s javnošću.

Entitetski premijer je istaknuo da Vlada ima kapacitet da ove aktivnosti provede na optimalan način te upoznao njemačkog ambasadora da je RS makroekonomski stabilna i da je Vlada pripremila više zakonskih projekata, koji će sanirati gubitke u budžetu, nakon što se ukine dio carina na pojedine proizvode iz Evropske unije.

Dodik je dodao da je u proteklom periodu usvojeno i više, navodi se u saopćenju, reformskih zakona koji su doprinijeli povoljnijem poslovnom ambijentu u RS-u, te naveo primjer velikog broja preduzeća iz Federacije BiH i Hrvatske, koja su registrovana u RS-u, zbog povoljne stope poreza na dobit od 10 posto, što predstavlja jednu od najnižih poreskih stopa u regionu.