BiH
14

Dodik optužio Izetbegovića da posjetom Novom Pazaru "potpiruje vatru"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da odlasci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci premijera Srbije Aleksandra Vučića u Banju Luku ni po čemu nisu uporedivi.

Povodom Izetbegovićevog poređenja svoje posjete Novom Pazaru sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjoj Luci, Dodik je istakao da Izetbegovića nije moguće porediti sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju.

Dodik je ocijenio da iza ovakve izjave Izetbegovića može da stoji "namjera koja je opasna u regionalnom smislu" i koja je neprihvatljiva i da on pokušava na skrovit način da uporedi region Novog Pazara sa Republikom Srpskom i njenim statusom.

"Ni po čemu se ne mogu porediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje provode, ni po motivima posjete, ni po načinu na koji žive svoj ljudski i politički život. Dok Bakir Izetbegović potpiruje vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi", rekao je Dodik.

On je istakao da Vučić i Nikolić vode politiku pomirenja i pružanja ruke svima da bi se izgradio stabilan region, dok Izetbegović pokušava na ovaj način da bukvalno izaziva tenzije i doprinosi novom raspirivanju svađa u regionu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su Srbija i Republika Srpska povezane Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama koji svoje uporište ima u Dejtonskom sporazumu i "svi dolasci premijera Vučića i u Republici Srpskoj i u BiH u funkciji su mira i saradnje".

Istakao je da, za razliku od toga, između BiH i Sandžaka nema nikakvih sporazuma niti bi on mogao da bude potpisan s obzirom na to da Sandžak ne raspolaže ni funkcijama ni nadležnostima koji bi ga učinili potpisnikom takvog sporazuma.