BiH
0

Dodik o prestanku postojanja OHR-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da, nakon rješavanja pitanja državne imovine u BiH, "prestaju svi razlozi" za postojanje OHR-a u BiH.

Svi naši napori, dodao je, bit će usmjereni na rješavanje tog pitanja.

On je iznio i stav da OHR neće biti zatvoren u martu, već u junu.

Odgovarajući na poslanička pitanja tokom prve tačke sjednice Skupštine RS-a napomenuo je da je problem to što još nije izvršen popis državne imovine i da komisija koja se bavi tim pitanjem već godinu dana nije napravila ni prijedlog sporazuma o raspodjeli.

Očekuje, kazao je, da će to po zaključcima Vijeća ministara BiH biti urađeno veoma brzo.

Govoreći o sastancima koje je imao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuartom Jonesom te drugim međunarodnim zvaničnicima među kojima i Havijerom Solanom, Dodik je rekao da postoje zahtjevi američke administracije da se prizna nezavisnost Kosova, ali da je stav RS-a sasvim drugačiji.

„Ne možemo priznati nezavisnost Kosova i nećemo dati našu saglasnost da BiH to uradi“, rekao je entitetski premijer.

On je rekao da se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti i „navodna“ priča o krizi u BiH.

Ustvrdio je da "pojedinci iz Sarajeva" žele povećano učešće nove američke administracije angažovanjem specijalnog izaslanika te ocijenio da to neki rade „iz naivnog uvjerenja da će OHR u BiH uraditi samo ono što oni žele“.

Ponovio je da međunarodni predstavnici traže da se riješe postavljena pet plus dva cilja i uvjeta, imovine i Brčkog i da će na taj način doći do tranzicije OHR-a.