BiH
0

Dodik: Neka međunarodna zajednica definira referendumsko pitanje

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da će se na jednoj od narednih sedmica pripremiti prijedlog za referendumsko pitanje o reformi policije, jer smatra da je pravo naroda da odluči o tako važnom pitanju za RS.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dao i ponudu predstavnicima međunarodne zajednice da definiraju referendumsko pitanje.

On je naglasio da referendumsko pitanje može da glasi "Da li prihvatate ukidanje policije RS-a onako kako to predlaže OHR ili ko već predlaže", navodeći da on, naravno, očekuje odgovor građana da ne prihvataju.

Dodik, međutim, navodi i da će vjerovatno, kako je naveo, famozno Vijeće naroda RS-a pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukoliko se u Narodnoj skupštini pokrene i usvoji incijativa o referendumu, ali i dodao da će se ipak doći do toga u proceduri koja je legalna.

Ističe i da "zna da će se mnogima dići kosa na glavi i da neće biti sretni zbog toga, smatrajući da se svim time radi nedoličan politički posao".

"Neko je smislio da mi trebamo da predamo policiju, a mi na to kažemo-ne može tako i onda dolaze optužbe da sam ja kočničar", kazao je Dodik i potvrdio da je u planu povlačenje predstavnika iz RS-a u Direkciji za reformu policije.